Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009

Κλασικά έργα, για τις γιορτές και όχι μόνον...Τα «καλά τους» βάζουν οι θεατρικές σκηνές προκειμένου να υποδεχθούν την εορταστική περίοδο και, σε αυτήν την περίπτωση, ως «καλά» ορίζονται συνήθως τα κλασικά έργα, όπως κι αν ερμηνεύσει κανείς τον όρο...


«Θείος Βάνιας» από το Εθνικό

Αρχή με Τσέχωφ και Θείο Βάνια για την καθεαυτό θεατρική λειτουργία της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Δ. Παπαϊωάννου, που με το δικό του Πουθενά είχε εγκαινιάσει την ανακαινισμένη «καρδιά» του κτιρίου Τσίλλερ της Αγ. Κωνσταντίνου, ο Γιάννης Χουβαρδάς επιστρέφει για δεύτερη φορά στον μεγάλο Ρώσο κλασικό -και η πρώτη κρατική μας σκηνή στο συγκεκριμένο έργο, αφού το προηγούμενο ανέβασμά του χρονολογείται από το 1953, μια ιστορική παράσταση που είχε σκηνοθετήσει ο Κάρολος Κουν.

Ο Γ. Χουβαρδάς τοποθετεί τον καθηγητή Σερεμπριακώφ, την Ελένα, την Σόνια, τον θείο Βάνια στο σήμερα, στη φθορά μιας αναγνωρίσιμης καθημερινότητας, όπου βρίσκονται παγιδευμένοι από τη (διαχρονική) μοναξιά, την πλήξη και την ανία... Οι απόπειρές τους να ξεγελαστούν, να δώσουν νόημα στη ζωή γίνονται θρύψαλα μπροστά στη «βοή των πλησιαζόντων γεγονότων» που εισχωρεί από τις χαραμάδες της μεγάλης τζαμαρίας που δεσπόζει στη σκηνή...

Την παράσταση του Εθνικού υπηρετεί μια εκλεκτή ομάδα ηθοποιών: Μάνος Βακούσης, Μαρία Σκουλά, Άλκηστις Πουλοπούλου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Νίκος Χατζόπουλος, Ακύλας Καραζήσης, Μάνος Σταλάκης, Γιάννης Βογιατζής και Γιάννης Τσεμπερλίδης.

«Βρυκόλακες» στο Altera Pars

Έχοντας ολοκληρώσει τις παραστάσεις του στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου κατεβαίνει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου στην Αθήνα, παρουσιάζοντας, στο θέατρο Altera Pars τους ιψενικούς Βρυκόλακες, ένα ακόμη κλασικό έργο, όπου μπορεί να μην προεικονίζει με μια γλυκιά παραίτηση την επερχόμενη ιστορική λαίλαπα, αλλά στιγματίζει την κοινωνική υποκρισία, τους «βρυκόλακες» που κληρονομούνται από τους αυστηρούς θεσμούς, το «νόμο» και την «τάξη» που υποβάλλουν αταίριαστες με την ανθρώπινη ψυχή συμπεριφορές, τους συμβιβασμούς και την ασφυκτική πίεση που ασκούν στον άνθρωπο οι κοινωνικοί κανόνες. Την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου σκηνοθέτησε ο Νικηφόρος Νανέρης και παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Μίνα Χειμώνα, Βασίλης Ευταξόπουλος, Κωνσταντίνος Φάμης, Γιώργος Χαλεπλής και Νιόβη Κωστοπούλου.

Ένας Έλληνας κλασικός

Το χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Ο Αμερικάνος αποτελεί την πρώτη ύλη για τον Θανάση Σαράντο να δημιουργήσει μια δραματοποιημένη διήγηση, με ύφος μαύρης κωμωδίας (όπου ερμηνεύει όλους τους ρόλους), που θα παρουσιάζεται έως τις 7/1 από την εταιρεία θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον» στο θέατρο Άλεκτον. Κεντρικό πρόσωπο του διηγήματος ένας μετανάστης στην Αμερική που επιστρέφει μετά από 20 χρόνια στο νησί του και περιπλανιέται τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων στο λιμάνι, χωρίς να τον έχει αναγνωρίσει κανείς.

«Τριαντάφυλλο» στη Λαμία

Εγκαταλείποντας την Αθήνα, αλλά και τους κλασικούς του 19ου αιώνα, περνάμε στον αμερικανικό Νότο και τον Τένεσι Ουίλιαμς, το έργο του οποίου Τριαντάφυλλο στο στήθος κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 26/12 στη Β' Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας. Έργο που διαθέτει έναν πρωτόγονο λυρισμό και μια αίσθηση της λαϊκότητας, υπηρετείται εδώ από τον Απόστολο Γκλέτσο στο ρόλο του φορτηγατζή που εισβάλλει ορμητικά στη ζωή της Σεραφίνας, της αισθησιακής μοδίστρας που ερμηνεύει η Κερασία Σαμαρά. Η σκηνοθεσία είναι του Πέρη Μιχαηλίδη, ενώ παίρνουν επίσης μέρος οι ηθοποιοί Γιώργος Μωρόγιαννης, Θωμάς Βούλγαρης, Μαρία Γίτσα, Σύνθια Μπατσή, Ελένη Κάκκαλου και Άννα Ευθυμίου.

1 σχόλιο:

taraxopoios είπε...

Μπραβο σας
Θα βαλω και rss στις διαδρομες ωστε να παρουσιαζονται κι απο κει αυτες οι προτασεις σας/
Τετοιες κινησεις δειχνουν πως οι δημοτικες παραταξεις δεν υπαρχουν μονο για να κριτικαρουν τα δημ. τελη (που κι αυτο ειναι απαραιτητο βεβαια)αλλα σεβονται κι ενδιαφερονται για τον δημοτη ως ανθρωπο κι αυτο με κανει να χαιρομαι αληθινα.