Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009

Το γράμμα που δεν πρόλαβα να γράψω

Ένα νέο βιβλίο του εξαίρετου Βυρωνιώτη καλλιτέχνη Γιώργου Φερεντίνου, αφιερωμένο σε όσους φύγαν για τη θάλασσα και δεν γύρισαν...

Δίπλα από το εκκλησάκι του Αγ.Λαζάρου - στό Cafe Friend - της ομώνυμης πλατείας, τα Βιβλιοπωλεία “ΤΟ ΘΕΜΑ” και οι εκδόσεις ΚΟΝΙΔΑΡΗ παρουσίασαν το νέο βιβλίο του Βυρωνιώτη συγγραφέα και Ζωγράφου Γιώργου Φερεντίνου, με τίτλο “ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ”.

Μιλώντας στο “ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΤΙΛΟΓΟ” για το νέο του βιβλίο ο Βυρωνιώτης συγγραφέας είπε: “Μέσα από κάθε νέα προσπάθεια , δίνω ένα μήνυμα ,διότι αν δεν υπάρχει σήμερα όπως και στην ποίηση και στη λογοτεχνία μήνυμα, τότε καλύτερα να μην γράφουμε. Το νέο αυτό πνευματοκόπι είναι μία συγκλονιστική ιστορία και περνά πολλαπλά μηνύματα. Συνέβη το 1968 και είναι αληθινό το ναυάγιο στο οποίο πνίγηκαν 30 άτομα και ο πρωταγωνιστής είναι ακόμη εν ζωή, μισός άνθρωπος και πιστεύω ότι όποιος όχι έχει ταξιδέψει, αλλά έχει δει θάλασσα θα πρέπει να διαβάσει αυτό το βιβλίο, όχι για να οικονομήσω εγώ γιατί εμείς οι συγγραφείς εισπράττουμε το χειροκρότημα...”
“Αν προλάβαινε ο πρωταγωνιστής να γράψει το γράμμα, θα μπορούσε να έγραφε όσα μπορεί να κλείσει μία ανθρώπινη ψυχή, πριν από ένα τέλος το οποίο άρχιζε να φαίνεται, πιστεύω θα είχαν καταγραφεί...” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Φερεντίνος

Σε ερώτηση μας αν το θέμα του βιβλίου μπορεί να γυριστεί ώς ταινία, ο συγγραφέας μας είπε: “Τό προηγούμενο βιβλίο μου Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ, που και αυτό είναι μία αληθινή ιστορία, ενώ υπήρξαν προτάσεις για να γυριστεί ως ταινία , αυτό όμως δεν έγινε γιατί μάλλον κάποιοι ενοχλούνται που τα έχω βάλει πολύ δυνατά με το πολιτικοστρατιωτικό σύστημα στην Τουρκία. Στό παρά πέντε λοιπόν δεν μπόρεσε να γίνει ταινία. Πιστεύω ότι υπάρχει ντιρεκτίβα από το Υπουργείο Εξωτερικών ώστε να μην στεναχωρούμε τη γείτονα Τουρκία...Σε αυτό το βιβλίο όμως που το θέμα ξεφεύγει από αυτά τα πλαίσια υπάρχουν καλύτερες προοπτικές”, συμπλήρωσε ο Βυρωνιώτης συγγραφέας.
Ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος του Συνδέσμου “ΜΠΑΙΡΟΝ” Πανος Τριγάζης που παραβρέθηκε στην παρουσίαση, μιλώντας στην εφημερίδα μας για το βιβλίο του Γιώργου Φερεντίνου, το χαρακτήρισε σπουδαίο, ενώ εκθείασε τον συγγραφέα για τα έργα του που όπως είπε “αποτελούν βιώματα της ζωής του ώς ναυτικός και οικονομικός μετανάστης στην Αμερική αλλά και οι ιστορίες του τόπου καταγωγής του.”
“Τό νέο αυτό βιβλίο-πρόσθεσε έχει ώς κεντρικό ήρωα τον Άγγελο Μάντζαρη έναν Μεγανησιώτη που συμετείχε σε μία αποστολή από τόν Περσικό στήνΙσπανία σε ένα τάνκερ πλοιοκτησία του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου και το οποίο ήταν σαπιοκάραβο όπως αποδείχθηκε, βρέθηκε σε μία μεγάλη φουρτούνα κοντά στο Κέηπ Τάουν και βυθίστηκε παίρνοντας μαζί του και 24 ναυτικούς. Μεταξύ των δέκα που επιβίωσαν ήταν και ο πρωταγωνιστής Άγγελος Μάντζαρης.Ο Γιώργος Φερεντίνος περιγράφει αυτό το ναυάγιο τη σκληρή μάχη που δίνει ο Μάντζαρης για να μήν χαθεί μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Τελικά επιβίωσε και μεταφέρθηκε στό Κέηπ Τάουν . Όλη αυτή η ιστορία αποδίδεται με συναρπαστικό τρόπο χρωματίζεται με όλα τα χρώματα από την πέννα του συγγραφέα και είναι ένα βιβλίο που μπορεί να το διαβάσει κανείς με αμείωτο ενδιαφέρον που όταν το αρχίσεις δεν θέλεις να το σταματήσεις μέχρι να το τελειώσεις. Τό συνιστώ σε όλους είναι μία σπουδαία δουλειά μιας συγκλονιστικής αληθινής ιστορίας.”

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν προβάλλονται όσο θα έπρεπε οι Βυρωνιώτες καλλιτέχνες, ο κ.Τριγάζης τόνισε: “Θα έπρεπε να έχουμε κάνει πολλά περισσότερα εδώ στο Βύρωνα για τον Πολιτισμό. Έχουμε βέβαια το Φεστιβάλ Βράχων αλλά δεν έχουμε αναδείξει τους καλλιτέχνες που ζουν σε αυτήν την πόλη και δημιουργούν σε διάφορους τομείς του Πολιτισμού και της Τέχνης. Γι αυτούς πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα γιατί ο πολιτισμός είναι μεγάλη δύναμη ίσως μιά δύναμη Αναγέννησης σε μιά περίοδο που η πολιτική είναι σε βαθιά κρίση. Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη σαπίλα στήν πολιτική σκηνή, επομένως θα έπρεπε να ξεκινήσει μια Αναγέννηση από τόν Πολιτισμό.”

Η υπεύθυνη δημοσίων Σχέσεων των βιβλιοπωλείων “ΤΟ ΘΕΜΑ” Έλμα Δρακωτού μιλώντας στό “ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΤΙΛΟΓΟ” αφού ευχαρίστησε τις εκδόσεις ΚΟΝΙΔΑΡΗ και το συγγραφέα Γιώργο Φερεντίνο αλλά και τους συμμετέχοντες στην παρουσίαση, αναφερόμενη στό μήνυμα του βιβλίου τόνισε ότι “ βγάζει ένα αίσιο μήνυμα και είναι μία ακόμη επιτυχημένη πνευματική εργασία του Βυρωνιώτη συγγραφέα του οποίου το ταλέντο είναι γνωστό τόσο στην ποίηση και στη λογοτεχνία όσο και στη ζωγραφική. Δεν θα μετανιώσει κανένας αναγνώστης που αυτό το καλοκαίρι θα επιλέξει να το διαβάσει.”

“Σκοπός των Βιβλιοπωλείων μας είναι να φέρουμε τούς αναγνώστες κοντά στους συγγραφείς,έτσι ώστε να μην είναι απρόσωπη η σχέση του συγγραφέα βιβλίου με αυτούς”, συμπλήρωσε η κ.Δρακωτού.

Λίγα λόγια σχετικά με το θέμα του βιβλίου:

Ιούλιος 1968. Ένα μεγάλο ταξίδι από τον Περσικό κόλπο με προορισμό την Ισπανία γίνεται η αφετηρία της αληθινής αυτής ιστορίας…
Ένα γράμμα που δεν έμελλε ποτέ να ξεκινήσει, αφού μια στιγμή και μόνο στάθηκε μοιραία και σημάδεψε για πάντα τον αποστολέα του, αιωρείται σαν ανεκπλήρωτη κατάθεση ψυχής -και όχι μόνο- στη φοβερή πάλη του ήρωα με τον χρόνο και τον εαυτό του. Μια δραματική καταγραφή συναισθημάτων, επιβίωσης και αγωνίας, που κρατά σε υπερένταση τον αναγνώστη, θυμίζοντας σε κάθε του σελίδα το πόσο μικροί και αδύναμοι είμαστε.
Σε τούτο το ταξίδι, ο αγώνας για την επιβίωση έμοιαζε να είναι μονόδρομος. O Άγγελος ήθελε να ζήσει, κι εδώ οι ανθρώπινες αντοχές ξεπέρασαν κάθε φαντασία. Για το πιο μεγάλο, το πιο συναρπαστικό ταξίδι όλων: την ίδια τη ζωή…

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:


O Γιώργος Φερεντίνος γεννήθηκε το 1951 στο Mεγανήσι της Λευκάδας. Tελειώνοντας το Γυμνάσιο φεύγει με τα ποντοπόρα πλοία, αναζητώντας μέσα από τα ταξίδια την προσωπική του πληρότητα και ελευθερία. Aργότερα επιλέγει και μένει στην πόλη Bανκούβερ του Kαναδά. Eκεί σπουδάζει, γράφει, εκθέτει και μετά από χρόνια επαναπατρίζεται. Σήμερα ζει στην Aθήνα. Eίναι μέλος της Eταιρείας Eλλήνων Λογοτεχνών κι έχει τιμηθεί πέντε φορές με το βραβείο Nίκος Kαββαδίας. Mέχρι σήμερα έχει εκδώσει έντεκα βιβλία ποίησης και λογοτεχνίας και έχει παρουσιάσει τριάντα ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής καθώς και πολλές ομαδικές.

(από τον ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΤΙΛΟΓΟ )

Δεν υπάρχουν σχόλια: