Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2010

Στη " Γειτονιά " της παράδοσης της μουσικής


Είναι γνωστοί στη χώρα μας, αλλά κάθε τους συναυλία αποτελεί πάντα μια γοητευτική συνάντηση. Συνάντηση που θυμίζει κάτι από... ανασκαφή, αφού μας παίρνουν από το χέρι για να μας ταξιδέψουν στα αρχαιότερα στρώματα της ελληνικής γλώσσας...

Ο λόγος για την Ghetonia και τη μουσική και γλωσσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας, που για πολλά χρόνια διακονεί το συγκρότημα που δημιούργησε, πριν από είκοσι χρόνια, ο Roberto Licci. Επικεντρωμένος στην προσπάθεια για τη διάσωση / αναβίωση της πολιτισμικής παράδοσης της Grecia Salentina, της "Ελλάδας του Σαλέντο", το πληθυσμιακά μεγαλύτερου θυλάκου ελληνοφωνίας στη Νότια Ιταλία (ο άλλος είναι της Καλαβρίας), με 9 χωριά και 40.000 περίπου κατοίκους, που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το "γκρίκο", ένα ποιητικό, «τραγουδιστό» γλωσσικό ιδίωμα που διασώζει μια παλαιά μορφή της ελληνικής γλώσσας, με νεότερες ιταλικές προσμείξεις, ο Licci ανήκει στη νέα γενιά καλλιτεχνών της περιοχής που πήραν στα χέρια τους την προφορική παράδοση και την ενέταξαν στο μουσικό και πολιτικό πλαίσιο των Ιταλών cantautori.

Από το 1976 με το συγκρότημα Canzoniere Grecanico Salentino και τον ομώνυμο δίσκο, αλλά και στη συνέχεια, μέσα από την επικοινωνία με το ελληνικό κοινό και την ανατροφοδότηση που του προσέφερε, με τη δημιουργία της Γειτονίας, επεξεργάζεται στη μουσική του δουλειά τη σύνθεση τριών πολιτιστικών ρευμάτων στις παραδόσεις της Κάτω Ιταλίας: την ελληνόφωνη παράδοση, την τελετουργική - θεραπευτική παράδοση του ταραντισμού και τα τραγούδια και τις αφηγήσεις στο ιδιαίτερο ιταλικό γλωσσικό ιδίωμα της ευρύτερης περιοχής του Otranto.

Πυρήνας της Γειτονίας, αλλά και της συνολικότερης ζωντανής σκηνής του Σαλέντο, η φωνή του, η φωνή ενός αφηγητή - τροβαδούρου, που ήρθε σε επαφή με τους τελευταίους της παλιάς γενιάς. Βέβαια, οι νεότεροι μουσικοί που τον πλαισιώνουν και συνεχώς ανανεώνονται, προσθέτουν και τις δικές τους ανησυχίες για τη world music του καιρού τους. Έτσι, άλλοτε προσθέτουν αποχρώσεις μέσα από τη δική τους οπτική για τη σχέση μ’ αυτές τις παραδόσεις κι άλλοτε θολώνουν τη "δωρικότητα" του κέντρου.

Gruppo Ghetonia - Santu Lazzaru

Get this widget | Track details | eSnips Social DNAΔεν υπάρχουν σχόλια: