Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010

Οι δερβίσηδες και ο χορός Σεμά


Οι δερβίσηδες, γνήσια έκφραση του ισλαμικού μυστικισμού, μέσα από μια χορική ιεροτελεστία αιώνων, επιδιώκουν να εξαγνίσουν την ανθρώπινη ψυχή. Αφαιρώντας τους μαύρους μανδύες τους μένουν με λευκά ενδύματα για να ξαναγεννηθούν, ξεκινώντας την περιστροφή με το δεξί χέρι στραμμένο προς τον ουρανό - για να "λάβουν τη δόξα του Θεού" - και το αριστερό προς τη γη - για να μεταφέρουν τη θεϊκή δόξα προς τον κόσμο της ύλης, ακολουθώντας μια διαδρομή που διέρχεται μέσα από τη ψυχή.
Το βασικό όχημα για την πραγμάτωση του στόχου τους είναι το "Σεμά" , ο εκστατικός περιστροφικός χορός.
Το "Σεμά" βρήκε τον πραγματικό του ρόλο, αυτόν δηλαδή της απόλυτης μέθεξης και της ένωσης του δερβίση με το Θεό, με την ίδρθση του τάγματος των Μεβλεβί από τον μεγάλο Σούφι, μυστικό και ποιητή Μεβλανά Τζελαλαντίν Ρουμί ( 1207 μ.Χ. )
Οι Μεβλεβί Ντερβίς ή Σούφι , είναι οι πρώτες ασκητικές κοινότητες του Ισλάμ, οι οποίες εγκατέλειψαν τα εγκόσμια πρεσβεύοντας ότι το ανθρώπινο πεπρωμένο εξαρτάται από την ανεξιχνίαστη θέληση του Θεού. Επηρεάστηκαν άμεσα από τις αρχαιότερες παραδόσεις και φιλοσοφίες της Ανατολής και της λεκάνης της Μεσογείου, όπως ο Νεοπλατωνισμός, ο Γνωστικισμός, ο Βουδισμός και ο Χριστιανισμός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: