Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Απεικονίζοντας ήχους: πώς να ζωγραφίσετε ένα τραγούδι των Led Zeppelin


Ο Βρετανός καλλιτέχνης Άλεξ Μπέικερ ζωγραφίζει με... ήχο, χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο δικής του έμπνευσης.

«Η ιδέα ξεκίνησε από μια απλή ερώτηση. Τι γίνεται αν ρίξεις υγρό σε ένα ηχείο και μετά το ανοίξεις;» δηλώνει ο Μπέικερ. Καλύπτοντας λαστιχένια ηχεία με ένα στρώμα μελανιού, ο Μπέικερ συλλέγει τα σχέδια που δημιουργούνται από τις δονήσεις που προκαλούν διαφορετικοί ήχοι, χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό διάφραγμα πάνω από την πηγή του ήχου.

Κάποιες συχνότητες φαίνεται να προσφέρουν πιο ξεκάθαρη εικόνα από άλλες. «Τα ημιτόνια παράγουν ένα εκπληκτικά ντελικάτο σχέδιο», εξηγεί. Επίσης θεωρεί επιτυχημένες τις σύντομες νότες των κρουστών και τις συχνότητες που διακρίνουν την ομιλία.

Αντί για τη μεθοδική κατηγοριοποίηση διαφόρων ηχητικών μορφών, ο Μπέικερ κρατά τις εικόνες που είναι πιο ενδιαφέρουσες αισθητικά.

Η τεχνική δεν είναι απλή, καθώς πρέπει να τοποθετήσει τη σωστή ποσότητα μελανιού για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν το μελάνι είναι περισσότερο απ’ όσο πρέπει, σχηματίζονται σβόλοι από την επιφανειακή τάση, καταστρέφοντας την εικόνα, ενώ αν το μελάνι δεν αρκεί, η εικόνα μπορεί να μην αποτυπωθεί.

Ο Μπέικερ επιχείρησε να απεικονίσει έτσι ολόκληρα τραγούδια, όπως το When the Levee Breaks, των Led Zeppelin, το οποίο χρειάστηκε να ακούσει 36 φορές.
Προσπάθησε επίσης να καταγράψει με υποβρύχιο μικρόφωνο τους ήχους από το ποταμάκι που κυλά δίπλα στο σπίτι του, ωστόσο «είναι δύσκολο να δημιουργηθεί σχέδιο γιατί είναι πραγματικά πολύ γαλήνια εδώ γύρω», εξηγεί.

Ο Μπέικερ λαμβάνει χρηματοδότηση από το Ινστιτούτο Φυσικής και επικεντρώνεται σε έρευνα που γίνεται από το Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής για την ακουστική. Η δουλειά του παρουσιάζεται στην έκθεση Picturing Science στο Λονδίνο έως τις 26 Φεβρουαρίου.

πηγή TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: