Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ


Γεννήθηκε στις 20/3/1948 στη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του συστηματική επαφή με τη μουσική ήταν μέσω συγκροτημάτων την περίοδο 1965-1970. Την ίδια εποχή έγραψε τα πρώτα του τραγούδια, μερικά από τα οποία τραγούδησε ο Πασχάλης (Αρβανιτίδης), δημιουργώντας παράλληλα ένα μικρό στούντιο με χειροποίητα μηχανήματα στη Θεσσαλονίκη.
Το 1972 με ένα πολύ καλό συγκρότημα που αποτελούσαν Θεσσαλονικείς μουσικοί και ονομάστηκε Ζηλωτής (Zealot) επιχείρησε να κατακτήσει τη διεθνή αγορά κατά το πρωτότυπο των Aphrodite`s Child. Για το σκοπό αυτό μετακόμισε στο Αachen της Δυτικής Γερμανίας. Φτιάχτηκαν τότε έξι τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στο Mιλάνο αλλά υπάρχουν μόνο σε συλλογές φίλων. Το 1976, τραγουδώντας στους "Αχαρνής" του Διονύση Σαββόπουλου, συναντιέται με τον Μανώλη Ρασούλη και το 1978 η "καλή παρέα" (Μανώλης Ρασούλης, Νίκος Ξυδάκης, Διονύσης Σαββόπουλος και Νίκος Παπάζογλου) δημιουργεί το δίσκο "Η Εκδίκηση της Γυφτιάς" στο νεόδμητο στούντιο Αγροτικόν Νο 3, στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης.
Ακολουθούν "Τα Δήθεν" και το 1983 όλα όσα υπήρχαν σε σχέδια, σημειώσεις και χαμηλόφωνες ηχογραφήσεις μαζεύονται στο δίσκο "Χαράτσι" που προτείνει ένα "είδος μεικτό και μόνιμο". Ακολουθεί το "Μέσω Νεφών" το 1986, τα "Σύνεργα" το 1991 και ένα χρόνο αργότερα η "Επιτόπιος Ηχογράφησις" στο θέατρο του Λυκαβηττού (30 Σεπτεμβρίου 1991). Τον Απρίλιο του 1995 κυκλοφόρησε η δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Όταν Κινδυνεύεις Παίξε την Πουρούδα" -στην κυπριακή διάλεκτο- σημαίνει το κλάξον ποδηλάτου.Το 2005 κυκλοφόρησε η τελευταια του δουλεια το "Μά'ϊσσα Σελήνη".
Την ημέρα της κυκλοφορίας της "Μά'ισσας σελήνης", ο Νίκος Παπάζογλου κέρδισε το Βραβείο Μουσικής στα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) για τη μουσική του στην ταινία η "Νοσταλγός".

Κάτω από την ετικέτα "Στρόγγυλοι Δίσκοι" ο Νίκος Παπάζογλου επιμελείται τις παραγωγές και ανακαλύπτει αξιόλογους τραγουδοποιούς όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Ορφέας Περίδης, το μουσικό σχήμα Μικρές Περιπλανήσεις, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου κ।ά. Ζούσε και εργάζοταν στη Θεσσαλονίκη.


Δισκογραφία


• 1984 Χαράτσι (Lyra)
• 1986 Μέσω Νεφών (Lyra)
• 1990 Σύνεργα (Lyra)
• 1991 Επιτόπιος ηχογράφησις στο θέατρο του Λυκαβηττού (Lyra)
• 1995 Όταν κινδυνεύεις παίξε την πουρούδα (Lyra)
• 2005 Μά'ισσα Σελήνη

Δισκογραφία : Συμμετοχές


• 1977 Αχαρνής, Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια (Lyra)
• 1978 Η εκδίκηση της γυφτιάς (Lyra)
• 1979 Η ρεζέρβα (Lyra)
• 1979 Τα δήθεν (Lyra)
• 1981 Χειμερινοί Κολυμβητές (Ανεξάρτητη παραγωγή)
• 1984 Όλοι δικοί μας είμαστε (Lyra)
• 1986 Εν Αθήναις (Lyra)
• 1986 Πότε Βούδας πότε Κούδας (CBS)
• 1987 Ζήτω το Ελληνικό τραγούδι (ΜΙΝΟS)
• 1988 Ο κ. Σαββόπουλος ευχαριστεί τον Κ. Χατζιδάκι και θα'ρθη οπωσδήποτε (Σείριος)
• 1988 Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά (Σείριος)
• 1988 Τραγούδια από το θέατρο (Lyra)
• 1989 Ασπρόμαυρες ιστορίες (Lyra)
• 1991 Παραμύθια (Lyra)
• 1992 Τα σκόρπια (Lyra)
• 1992 Σύγχρονο τραγούδι-Μέρες μουσικής (Lyra)
• 1993 Η μικρή γαλέρα (Ασπάλαθος)
• 1997 Πύλη της άμμου (Μύλος)






Δεν υπάρχουν σχόλια: