Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

ΚΘΒΕ: Τρόφιμα έναντι... τέχνης!


"Σε εποχές σκοτεινές και δυσοίωνες το μεγάλο στοίχημα του καθενός μας είναι το ζύγισμα του εαυτού του, πού ανήκει, ποιους αγαπά και σε ποιους εναντιώνεται, με ποιους θα πάει... Από τη μία ο προσκυνημένος, ο αμοραλιστής, ο κερδοσκόπος. Από την άλλη ο άνθρωπος όρθιος, φωτισμένος από... τις αξίες του ανθρωπισμού και της συλλογικότητας. Διαλέγεις και παίρνεις".

Με αυτά τα λόγια επέλεξε να παρουσιάσει τη νέα πρωτοβουλία του ΚΘΒΕ ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης, έναν θεσμό που εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του οργανισμού και ακούει στο όνομα «Κοινωνικό Θεατροπωλείο».

Τι είναι όμως το αυτός ο νέος θεσμός; Ηθοποιοί του ΚΘΒΕ προτείνουν, σκηνοθετούν και ερμηνεύουν έργα του παγκόσμιου δραματολογίου, ενώ οι θεατές των παραστάσεων καλούνται να καταβάλουν, αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα διατεθούν σε κοινωνικά ιδρύματα. Στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου» θα παρουσιαστούν, καταρχάς, πέντε παραγωγές που θα φιλοξενηθούν, κατά τη διάρκεια των μηνών Μαρτίου και Απριλίου, στο νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Τις παραστάσεις θα σκηνοθετήσουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ Μαρίνα Χατζηιωάννου, Γιώργος Ρούφας, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσάτσαρης, Γιώργος Σφυρίδης και Εβελίνα Παπούλια. Πρώτη παραγωγή θα είναι η Συλλογή του Χ. Πίντερ.

"Οι ηθοποιοί αυτού του θεάτρου, αντικρούοντας τις εύκολες και 'χρήσιμες' συστημικές κατηγορίες περί αργόσχολων του Δημοσίου, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το τεχνικό και διοικητικό μας προσωπικό και προτείνουμε την τέχνη ως αξιακή βάση οικοδόμησης ενός νέου εθνικού αφηγήματος" τονίζει ο Σ. Χατζάκης για την πρωτοβουλία, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. "Είθε ο άνθρωπος κάποια στιγμή να ξαναμπεί στο κέντρο της σκέψης μας και η αλληλεγγύη να μπαλώσει τον κοινωνικό ιστό που δείχνει να κουρελιάζεται όπως το ηθικό και η ψυχική δύναμη των πολλών" τόνισε παρουσία του προέδρου του ΚΘΒΕ Μ. Τρικούκη, των ηθοποιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: