Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012

Πέθανε η "Μεξικάνα Πιαφ"


Το νεότερο ευρωπαϊκό κοινό γνώρισε τη σπαρακτική φωνή της, έτσι όπως αποτυπώθηκε σε τραγούδια σαν το «Γιορόνα» ή το «Πιένσα εν μι», μέσα από τα φιλμ του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Όμως η Τσαβέλα Βάργκας ήταν ήδη διάσημη στην πατρίδα της, το Μεξικό, στις δεκαετίες του '60 και του '70, με τραγούδια χαρακτηριστικά της παραδοσιακής μουσικής "ραντσέρα". Έχοντας ζήσει μια πολυτάραχη ζωή γεμάτη μουσική και αλκοόλ, η «γυναίκα με το κόκκινο πόντσο» πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 93 ετών, έχοντας μόλις εκπληρώσει το όνειρο της ζωής της να ταξιδέψει στην Ισπανία και να αποτίσει φόρο τιμής στον ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

«Όταν γεννήθηκα αντί να κλαίω, τραγουδούσα», έλεγε... Η Τσαβέλα γεννήθηκε με το όνομα Ισάβελ Λισάνο Βάργκας το 1919 στην Κόστα Ρίκα, όμως σε ηλικία 17 ετών μετανάστευσε στο Μεξικό, μην αντέχοντας την υπερσυντηρητική κοινωνία της χώρας της, όπου δεν μπορούσε να ξεδιπλώσει το μουσικό ταλέντο της, αλλά ούτε και να ζήσει ελεύθερα την ομοφυλοφιλία της.

Σε ηλικία 30 ετών ο "πατριάρχης" της μεξικανικής μουσικής Χοσέ Αλφρέδο Χιμένες την ανακάλυψε να τραγουδά στους δρόμους της Πόλης του Μεξικού και της εμπιστεύτηκε τα τραγούδια του που θα γίνουν οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες της.

Τη δεκαετία του 1940, η Βάργκας συνδέθηκε στενά με τους διάσημους ζωγράφους Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα, ενώ στα τέλη της επόμενης δεκαετίας η φήμη της ξεπέρασε τα μεξικανικά σύνορα κι έγινε κυρίως γνωστή στο παραθεριστικό κέντρο του Ακαπούλκο, όπου τραγούδησε στους γάμους της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ενώ εκεί γνώρισε και την Άβα Γκάρντνερ.

Έχοντας αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που της είχε προκαλέσει ο εθισμός της στο αλκοόλ, η Μεξικάνα Εντίθ Πιάφ, όπως την έλεγε ο Αλμοδόβαρ, επέστρεψε τη δεκαετία του 1990 με μία μεγάλη παγκόσμια περιοδεία, όπου παρουσίασε τις μεγάλες επιτυχίες της σε ονομαστές αίθουσες συναυλιών, όπως το Ολυμπιά στο Παρίσι, ή το Κάρνεγκι Χολ στη Νέα Υόρκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: