Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

Δράσεις στις γειτονιές του Βύρωνα και της Αθήνας από το Κέντρο Μελέτης Χορού «Ντάνκαν» 1ο ραντεβού με το κοινό στις 26 Δεκεμβρίου, στην πόλη μας

Τον Σλοβένο performer και χορογράφο, Jurij Konjar, και τους Αμερικανούς καλλιτέχνες του δρόμου, μέλη του θεατρικού σχήματος Bread and Puppet, Maura Gahan και Gregory Corbino, φιλοξενεί στην Αθήνα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς -21/12/2012 έως 6/1/2013 - το Κέντρο Μελέτης Χορού «Ραϋμόνδου και Ισιδώρας Ντάνκαν», με την πεποίθηση ότι αυτές οι κρίσιμες μέρες μπορεί να γίνουν συναρπαστικές μέσα από την τέχνη και τη συλλογικότητα.

Με κεντρικό, σταθερό πυρήνα τους τρεις καλλιτέχνες, και σημείο αναφοράς το «Ντάνκαν», θα σχηματιστεί γύρω τους ένας κύκλος ανθρώπων που θέλουν να εμπλακούν στις δράσεις αυτές, σε καλλιτεχνικό, τεχνικό ή υποστηρικτικό επίπεδο, σε καθημερινή ή μη βάση. Η συμμετοχή των κατοίκων της πόλης (π.χ. πρωτοβουλίες κατοίκων) θεωρείται επίσης πολύ καίρια γιατί μπορεί να αναδείξει ζητήματα περιοχών που μένουν αθέατες ή σιωπηλές . 

Σε διαφορετικούς κάθε μέρα χώρους, σε αστικά ή φυσικά τοπία, μπροστά σε διαφορετικό κάθε φορά κοινό, μια αλυσίδα από πρόβες και παραστάσεις όπου θα εναλλάσσονται πρόσωπα και ρόλοι (μουσικός-χορευτής- αφηγητής – κουκλοπαίκτης –ακροβάτης-τεχνικός), θα διεισδύσουν στον ιστό της Αθήνας για να εμποτιστούν από την ατμόσφαιρά της, να «επανακατοικήσουν» τον ερημωμένο δημόσιο χώρο, να υφάνουν συλλογικότητες, να δώσουν φωνή σε όσα έχουν κτυπηθεί και ξεχαστεί στη δίνη των τελευταίων γεγονότων -στην Ελλάδα και έξω από την Ελλάδα. 

Το πρόγραμμα των δύο εβδομάδων θα διαμορφώνεται σχεδόν μέρα με τη μέρα, καθώς η παρουσία και η διαθεσιμότητα όσων εμπλέκονται θα μετασχηματίζουν κάθε φορά την ομάδα. Το πρώτο ραντεβού έχει ήδη οριστεί για την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου, στις 15:00, στο Κέντρο Μελέτης Χορού «Ντάνκαν» (Χρυσάφης 34 & Δικαιάρχου). 

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις δράσεις της ομάδας, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Μελέτης Χορού «Ντάνκαν» στο 210 7621234, 210 7621 164 και 6977442216 ή να το δηλώσουν στο info@duncandancecenter.org

Λίγα λόγια για το Bread and Puppet Theatre
Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’60 και πήρε το όνομά του από το γλυκόξινο μυρωδάτο ψωμί που μοιραζόταν στις παραστάσεις και από τις σοβαρές, επιβλητικές κούκλες που αποτελούσαν τους κύριους performers της ομάδας. Tο έργο του, βαθιά πολιτικό αλλά και καλλιτεχνικό, στα 40 χρόνια πορείας του, βλέπει το θέατρο σαν εργαλείο κοινωνικής αλλαγής που μπορεί να δημιουργήσει στο κοινό μια αίσθηση ενότητας απέναντι σε καίρια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα των ημερών. 

Πηγή: dimosbyrona.grΔεν υπάρχουν σχόλια: